De juiste skischoenen kopen? Ga niet over één nacht ijs!

28 november 2014

Skischoenen kopen die perfect aan je voeten passen, is geen sinecure. Te snel en dus slecht gekozen skischoenen zijn letterlijk een blok aan je been. Om blessures en ongemakken te vermijden, heb je een skischoen nodig die nergens knelt en comfortabel aanvoelt. Daarbij let je het best op enkele essentiële factoren tijdens het passen. Benieuwd? Ontdek hier hoe je de juiste skischoenen koopt!

Neem uitgebreid de tijd

Het is een vaak voorkomende fout. Voor je op skivakantie vertrekt, wil je nog snel nieuwe skischoenen kopen. Het is zaterdagnamiddag en druk in de winkel. Je bent gehaast en neemt daardoor te weinig tijd om verschillende modellen en maten van skischoenen te passen. Haast en spoed is zelden goed, zeker wanneer je skischoenen shopt. Neem uitgebreid de tijd om te passen, met de skischoenen rond te lopen in de winkel en advies te vragen. De juiste skischoen vinden voor jouw voeten: dat vraagt tijd!

Passen, passen en nog eens passen

De juiste skischoenen kopenHet is belangrijk dat je verschillende modellen past. Elke voet is anders en voor alle voettypes bestaat er een skischoen, maar soms moet je er een tijdje naar zoeken. Heb je het juiste model gevonden? Dat is het nog niet over. Probeer verschillende maten uit, want de juiste maat is essentieel voor een comfortabele skischoen.

De juiste skischoenen kopen: welke maat?

Een fout die velen maken, is skischoenen te groot kopen. De ideale skischoenen voelen krap aan: dat is normaal. De binnenschoen zal zich pas na enkele afdalingen helemaal naar de vorm van je voet zetten. Span de gespen daarom niet te strak aan in het begin, zodat je voeten niet gekneld in de schoen zitten wanneer ze opzwellen door de warmte. Je voeten zijn jouw rechtstreekse link met je ski’s. Om vlot te bewegen, mag er dus geen speling zijn in je skischoenen, want dat levert blaren en spierpijn op, of erger nog: blessures.

Goed passende schacht

Niet alleen de schoen bepaalt je bewegingsvrijheid tijdens het skieën. Ook de schacht speelt daar een belangrijke rol in. Het bovenste deel van je skischoen moet goed rond je onderbeen passen om maximale steun te verlenen en ervoor te zorgen dat je stabiel kunt skieën. De hechtingen (ook ‘schnallen’ genoemd) moeten ergens tussen het begin en de helft van de tandjesladder gesloten worden om het risico op vervorming te vermijden.

> Bekijk nu onze Wintersport-catalogus!

> Ga op zoek naar een Intersport-winkel in jouw buurt

> 5 diepgaande tips om de juiste skibotten te kopen