Een ski-jas kopen: de complete gids

23 december 2014

Als je niet drijfnat wil zijn na je eerste afdaling, is het belangrijk dat je een degelijke ski-jas koopt. Eentje die zowel water- als winddicht is en gemaakt is uit een ademende stof. Raadpleeg onze complete ski-jassengids voor je jouw ski-jas aanschaft.

Waterdichtheid van ski-jassen

Je ski-jas moet in de eerste plaats waterdicht zijn, want je wil het natuurlijk droog houden op de piste. De waterdichtheid van ski-jassen wordt weergegeven in millimeters, waarbij een hoger getal voor een hogere waterdichtheid staat.

De waterdichtheid van het materiaal van je ski-jas en andere skikleding wordt getest met een waterkolom. Dit is een buis met een doorsnede van 2.5 cm die op het materiaal geplaatst wordt. Vervolgens wordt er water ingegoten en kijkt men tot welke hoogte het water komt, vooraleer het materiaal begint te lekken.

Als je een ski-jas koopt, hou je best deze waterdichtheidsscores in het achterhoofd:

0 mm

Niet waterdicht.

0 – 1.000 mm

Waterafstotend, maar niet waterdicht.

1.000 mm – 5.000 mm

Waterdicht bij regen, niet bestand tegen druk bij bijvoorbeeld leunen tegen natte oppervlakken.

5.000 mm – 15.000 mm

Compleet waterdicht bij regen en bestand tegen druk. Pas bij heel hoge druk, bijvoorbeeld langdurig zitten, lekt het materiaal.

15.000 mm – 30.000 mm

Compleet waterdicht, zelfs onder de meest extreme druk. Blijft waterdicht bij ondiepe onderdompeling.

Meer dan 30.000 mm

Solide, non-poreuze materialen. Zonder te breken of te vervormen lekken deze materialen nooit!

 

Winddichtheid

Onderschat bij het aankopen van je ski-jas de winddichtheid niet. Je daalt tegen hoge snelheden af en daardoor creëer je zelf wind. Wanneer het dan ook nog eens waait, lijkt het veel kouder. Wanneer de wind door je skikleding dringt, is de kans groot dat je de hele dag loopt te bibberen.

Tip: je kan er vanuit gaan dat ski-jassen die waterdicht zijn, ook geen wind doorlaten.

Ademende werking van de ski-jas

Waarop te letten als je een skijas kooptNet als bij andere sporten, krijg je het warm van skiën. Door de warmte die je lichaam produceert, begin je te zweten. Wanneer de warmte niet door je ski-jas naar buiten kan, is de kans groot dat je toch drijfnat bent na het afdalen. Niet van de sneeuw, maar door transpiratie. Het is dus belangrijk dat je een jas kiest, die is gemaakt van een ademende stof. De ademende werking van de stof zorgt ervoor dat het vocht naar buiten kan.

 

Extra bescherming tijdens het skiën

Wil je zeker zijn dat je geen kou hebt tijdens het skiën of snowboarden? Draag dan thermisch ondergoed onder je skikleding. Het houdt je lichaam lekker warm tijdens het sporten. Om veilig af te dalen, is een skihelm onmisbaar.

Ben je van plan om dit jaar nieuw skimateriaal te kopen? Ontdek dan ook onze tips om een skibril te kiezen en de juiste skibotten aan te schaffen.