Hoe de juiste koersfiets kopen? Enkele handige tips & tricks!

9 juni 2016

Wil je een koersfiets kopen? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden: Het frame, de wielen, het aantal versnellingen, het type stuur. Voor elk onderdeel zijn er verschillende mogelijkheden. Enkele tips & tricks om de juiste koersfiets te kiezen!

Koersfiets kopen: welke coureur ben jij?

Om een koersfiets te kopen die je op het lijf is geschreven, moet je eerst voor jezelf uit te maken welk type coureur je bent. Ben je eerder de zondagse coureur die tochtjes van 50km maakt of ben je van plan om te trainen voor wedstrijden of om de Mont Ventoux te beklimmen? Op basis daarvan kies je de juiste koersfiets. 

Het frame van je koersfiets

Het frame is het hart van de koersfiets en is meestal gemaakt uit carbon, titanium of aluminium. Carbon is het lichtst en biedt bovendien meer rijcomfort omdat het de schokken absorbeert en transporteert. Titanium en aluminium frames zijn goede tussenoplossing. Titanium heeft een lange levensduur en geeft een comfortabel rijgevoel. Een aluminium frame is licht, duurzaam en goedkoper dan titanium.

Hou bij het kiezen van het frame ook rekening met je eigen gewicht. Met een licht tot gemiddeld gewicht is carbon of aluminium een goede keuze. Wie zwaarder weegt kan best voor titanium gaan.

Let er tevens op dat je de juiste framemaat kiest. Die is afhankelijk van je beenlengte. Je berekent je framemaat door de lengt van je binnenbeen te meten en die te vermenigvuldigen met 0,66.

De onderdelengroep

Het trapstel (versnellingen, ketting, kettingwielen, trapas en cranks), de remmen, de rem- en schakelgrepen en de naven behoren tot de onderdelengroep van een koersfiets. De meeste koersfietsen zijn uitgerust met de Japanse onderdelengroep Shimano, de Italiaanse Campagnolo of de Amerikaanse/Duitse SRAM. Hoe lichter het gewicht van de onderdelengroep en hoe beter de kwaliteit, hoe duurder. Kwalitatieve onderdelengroepen zorgen ervoor dat je vlot kunt schakelen en gaan langer mee.

De wielen, pedalen en het zadel van je koersfiets

Een koersfiets kopen komt neer op het maken van de juiste keuzes. Je moet ook de nodige aandacht besteden aan de wielen, de pedalen en het zadel van de fiets. Voor deze drie onderdelen geldt: hoe lichter, hoe beter en hoe duurder.

De wielen moeten in staat zijn om alle klappen en trillingen op te vangen, zodat de coureur comfortabel kan rijden. De rolweerstand en het gewicht van de wielen bepalen de prijs ervan. Hoe lager de rolweerstand, hoe minder energie nodig is om de koersfiets te doen rijden.

Ook het juiste zadel draagt bij aan meer comfort, is belangrijk om klachten aan het zitvlak te voorkomen en heeft een impact op je positie op de fiets. De keuze van een zadel is persoonlijk: de ene persoon heeft liever een zacht zadel, terwijl de andere de voorkeur geeft aan een hard zadel.

Als je gaat koersen zijn pedalen met een kliksystemen raadzaam. Dat komt omdat de krachtoverbrenging met klikpedalen beter is: je duwt de pedalen niet alleen omlaag, maar je kunt ze eveneens omhoogtrekken.

Ben jij nog op zoek naar de ideale koersfiets? Neem een kijkje in onze fietscatalogus en koop een koersfiets die perfect aan al je eisen voldoet!