Trailschoenen en hardloopschoenen: wat is het verschil?

24 november 2016

Wil je beginnen met lopen en ben je op zoek naar de juiste schoenen? Weet dan dat er verschillende soorten schoenen bestaan voor verschillende loopdisciplines. Tegenwoordig is trailrunning erg populair. Daar heb je aangepaste trailschoenen voor nodig die op bepaalde punten verschillen van ‘gewone’ hardloopschoenen. Een woordje uitleg ...

Wat is trailrunning?

Voor wie graag in de natuur loopt, is trailrunning een leuk alternatief voor gewoon joggen of hardlopen. Trailrunning is een combinatie van rennen en wandelen over paden. Je loopt dus vooral op onverharde weggetjes (trails) op heuvelachtig terrein met veel afdalingen en stijgingen. Je komt dan ook in mooie, bosrijke omgevingen.

Wil je vlot sprintjes kunnen trekken op modderige paadjes, kiezelwegen en tussen de dennennaalden, dan zijn aangepaste trailschoenen geen overbodige luxe.

Het verschil met hardloopschoenen

Trailschoenen hebben noppen die robuuster zijn dan die van reguliere loopschoenen. De zool van de schoen is meestal gemaakt van een slijtvaste kunststof zoals ethyleenvinylacetaat. Bovendien bevat deze zool een flexibele nylon beschermlaag om te vermijden dat je je voeten zou verwonden aan scherpe stenen of aan andere gevaarlijkse voorwerpen op je pad.

Omdat je trailrunnen voornamelijk op zachte ondergronden zoals gras, mos en modder beoefent, is demping minder belangrijk dan bij gewone hardloopschoenen.

Trailschoenen: waarop moet ik letten?

Als je trailschoenen gaat kopen, heb je de keuze uit een breed gamma aan merken en modellen. Uiteraard moet je bovenal de schoenen kopen waar jij je het best bij voelt, maar toch zijn er een aantal objectieve criteria waar je je keuze op kunt baseren.

  • Grip: voor elk type ondergrond – modder, rotsen, keien ... – bestaan er speciale schoenen met een aangepaste noppenpatronen. Combineer je meestal verschillende ondergronden, dan kun je kiezen voor een meer ‘middle-of-the-road’-profiel.
  • Stabiliteit: goede trailschoenen zijn niet te stijf, zodat je ook tijdens afdalingen aan hoge snelheid niet ten val komt. Ook goede ondersteuning aan de enkels is belangrijk.
  • Type bovenwerk: je hebt de keuze tussen mesh bovenwerk (niet waterdicht, hoog ademend vermogen) en waterafstotend materiaal met een redelijk ademend vermogen.
  • Gewicht: als snelheid voor jou erg belangrijk is, kies je het best een lichte schoen. Zwaardere trailschoenen bieden dan weer meer comfort.